Connect
To Top

Ägg & Kolesterol: Hur Farligt Är Det Att Äta För Mycket?

Senaste forskningen inom hälsa och träning visar att ägg  inte höjer det negativa kolesterolet som man tidigare misstänkt, utan förbättrar hälsan genom att hjälpa till att bekämpa bland annat diabetes. Så varifrån härstammar myten om ägg och kolesterol?

Enligt dokument från Well Being Journal härstammar myten, som egentligen bara är en missuppfattning, från en specifik studie från 1948 som undersökte teorin om lipid (fett) och kolesterol. “Studien avslöjade att stagnerade kolesterolnivåer kan kopplas till ökade risk att drabbas av kardiovaskulära sjukdomar hos personer vid 50 och uppåt. Även prominenta experter, välbekanta med teorin, hänvisar till studien för att bevisa kopplingen mellan högt kolesterol och hjärtinfarkt”, skriver Well Being Journal.

Artikeln bygger vidare på resonemanget genom att påstå att Dr. William Castelli, som genomförde den välkända studien, fann att personerna som åt mest kolesterol, mättat fett och kalorier, i själva verket vägde minst eftersom dessa även var mer fysiskt aktiva.

Vad säger dagens forskning? Det finns studier som sammankopplar blodkolesterol med ökade risker för olika sorters cancer, stroke och andra allvarliga sjukdomar. En forskare, Nora Gedgauda, berättar insiktsfullt om vetenskapens syn på kolesterol och hälsa;

Historiskt sett har den mänskliga dieten alltid har inkluderat signifikanta mängder kolesterol. Att begränsa intaget kan vara kritiskt. Resultatet blir en ökad produktion av HMG CoA, ett enzym som produceras i levern, som överproduceras kolesterol från kolhydrater. Att konsumera kolhydrater, och minska intaget av kolesterol, garanterar en överproduktion av kolesterol i kroppen. Det enda sättet att återigen konsumera kolesterol, och minska intaget av kolhydrater”.

Slutsatsen? Ägg är inte skadligt – det är nyttigt. Du behöver inte oroa dig för risker som inte existerar, på grund av föreställningar och myter. Ät hur mycket du vill – med gott samvete.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Kost