Connect
To Top

Är Fett Farligare Än Kolhydrater Vid Diet?

Fett eller kolhydrater? Kolhydrater eller fett? Vad är bäst för dig som vill gå ner i vikt eller förbättra din kroppskomposition för att få mer muskler och mindre fett?

När du minskar på intaget av kolhydrater så tar din kropp upp så lite energi som möjligt utan att gå miste om de viktiga ämnen som finns i maten, framför allt protein och omega-3 och -6.

Förutom det så ska en mindre mängd kolhydrater leda till lägre nivåer av blodsocker och därmed lägre insulinnivåer, vilket är fördelaktigt för alla som vill gå ner i vikt.

Förespråkare av LCHF-dieten påstår att det är minskningen av kolhydrater som är nyckeln till en mindre omfångsrik kroppshydda. Tanken med LCHF bygger på en idé om att kroppen har svårare att lagra energi från fett än motsvarande mängd från kolhydrater.

Enligt forskare vid National Institutes of Health i USA så finns det inte några metaboliska skäl att välja en diet fattig på kolhydrater framför en som innehåller fett, efter en studie där de noggrant kartlagt de kemiska processerna i kroppen på deltagarna.

Kost som är snål på kolhydrater leder till högre förbränning av fett, men det fettet som förbränns kommer både från kosten och kroppens fettreserver. Mängden fett som förbränns minskas alltså inte i samma utsträckning som om mängden fett i kosten begränsats istället.

Studien visar att det kan finnas en skillnad på kort sikt men på lång sikt lär sig kroppen att kompensera för obalansen i kosten. Efter tillräckligt lång tid med antingen mindre kolhydrater eller mindre fett kommer alltså kroppen att lära sig hur den ska hantera sina egna fettreserver.

Den stora frågan för den som vill gå ner i vikt är alltså hur man i praktiken begränsar intaget av energi i form av kalorier. Inte bara huruvida om man ska sänka fett eller kolhydrater.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Deff