Connect
To Top

Bulka Eller Deffa Först? Vad Är Mest Optimalt?

Läsarfråga: Bulka upp mig eller deffa bort överskottet först? Vad är mest optimalt?

Det beror på din situation. Har du mycket kroppsfett? Så mycket att du inte ser muskelfästen, separationer, definition och andra detaljer i dina muskler? Eller har du ganska lite kroppsfett? Så lite att du tydligt ser blodådror, muskelfibrer och magrutor?

Tillhör du första kategorin skulle jag föreslå att du försöker gå ner lite i vikt innan du satsar fullt ut på att lägga på dig mer muskelmassa, förutsatt att du oundvikligt lägger på dig fett när du ökar muskelmassan. Du kan minimera fettinlagringen genom att cykla små över- och underskott runt 500 kalorier, men har du mycket kroppsvikt och kanske till och med gränsar till övervikt är det mer sunt att gå ner lite i vikt innan du fokuserar på muskeltillväxt.

Var strategiskt försiktig när du byter fas. Det finns ingen anledning att kräma på med enormt stora mängder kalorier när du bulkar (mer kcal bygger inte mer muskler) eller minska kosten drastiskt för att deffa (mindre kcal bränner inte mer fett). Mycket handlar om balans och denna balans uppnår du inte med extrema metoder.

Mathias Zachau är sedan februari 2015 chefredaktör för svenska Iron Man Magazine. När Mathias inte skriver artiklar om styrketräning och muskeltillväxt coachar han atleter inom fitness, bodybuilding och men’s physique och andra tränande online. Mer info om Mathias hittar du på www.mathiaszachau.com och instagram.com/mathiaszachau.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Bodybuilding