Connect
To Top

Sanningen Om Crossfit – Här Är Fördelarna & Nackdelarna

Crossfit är coolt. Så coolt att alla, till och med din mamma, vet vad det är. För dig sovit under sten, eller tycker det är ointressant med träning som inte bygger biceps, kan jag avslöja att Crossfit är en blandning av styrkelyft och gymnastik. Träningsformen är intensiv, och både coacher och utövare får mycket kritik för att man, enligt bekräftade uppgifter, uppmuntrar nybörjare att tävla på tid.

Lägg därtill att träningen saknar individuella protokoll, designade för dig och dina mål, och utmanar några av styrketräningens mest fundamentala principer. Man mäter inte framsteg, kontinuitet betraktas som ett skällsord. Och målet är inte att bli bättre på något särskilt. Man vill mest bli generellt bättre på allt.

Programmen kallas WOD (eller WOD:ar, i plural), en förkortning för Workout Of The Day, och publiceras på den officiella webbplatsen. Dessa träningsmässiga dagsländor betecknas med mänskliga namn, inte sällan kvinnliga variationer, och kan kallas allt från Helen till Rankel. Upplägget är hjärtat i verksamheten, och är lika mycket välsignelse som förbannelse – beroende på vilket lägger du väljer.

Det är lätt att förstå varför Crossfit kritiseras. Experter, specialiserade inom många olika områden inom fitnessindustrin, ifrågasätter själva metodiken. Träningsformens existensberättigande är inte självklart, fräser somliga. Men desto fler gillar det och intresset växer. Kroppsbyggarsvängen har extra svårt att acceptera träningsformen (som också är en sport), eftersom metodiken varken maximerar muskeltillväxt eller optimerar fettförbränning. Betyder det att Crossfit är totalt menlöst? Vi ställer fördelar mot nackdelar, och låter dig avgöra.

FÖRDELAR MED CROSSFIT

Variation. Variationen i passen gör det svårt, jag skulle vilja säga närmast omöjligt, att tröttna på sättet du tränar. Eftersom Crossfit designats med konstant variation behöver du inte genomlida samma pass två gånger. Det gör det mindre sannolikt att du upplever motivationsförintande svackor.

Ansträngning. Crossfit designades med en tävlingsaspekt inbakad. Den tävlingsinriktade strukturen forcerar konkreta mål. Mål som ska krossas. Det gör att alla som deltar verkligen ger allt, något som brukar göra träningen effektiv.

Underhållning: Detta kan vara den mest positiva faktorn. Många uppskattar verkligen att träna Crossfit, och det är en bedrift som är svårslagen. Den bästa planen är den du följer, brukar jag säga. Kan Crossfit hjälpa mindre motiverade personer att finna den genuina träningsglädjen är det bara att tacka och ta emot.

Kontinuitet: Inget program är effektivt om du inte följer det, och nyss nämnda fördel bäddar för kontinuitet. För många är det inte bara en bonus. Det är allt.

Funktion: Målet med Crossfit är att göra dig generellt vältränad. Du kommer inte bygga muskler, bränna mycket fett eller bli alltför stark. Men du kan förvänta dig en ganska trevlig kombination av alla tre. ”Vår specialitet är inte specialisering”, avslöjar den officiella Crossfit-webbplatsen. Överlevnadsfaktorn, och likafullt livet generellt, ska belöna Crossfit-utövare och bestraffa specialisten. Det är inte konstigt att försvaret låtit implementera träningsformen som ett obligatoriskt inslag i den krigiska fysträningen. Eller att polisen gjort samma sak.

shutterstock_203424859 (1)

NACKDELAR MED CROSSFIT

Hög risk med belastningsprotokoll. Många skäggiga sportmedicinspecialister har mycket att säga till om riskerna med Crossfit. En WOD kanske kräver 30 reps power snatch med en ansenlig vikt. Snatch är ett explosivt lyft och borde inte genomföras med fler än 5 eller 6 reps på grund av en komplicerad teknik. Simpelt förklarat belastar detta lederna. Det är närmast omöjligt att behålla korrekt utförande efter 5-6 reps, och när du maniskt pressar kroppen ytterligare ökar du inte bara skaderisken. Du lär nervsystemet en teknik som är ineffektiv.

Obefintlig progression. Det ganska bittra faktumet att passen tränas en gång leder till annan olycksbådande nackdel. Du kan inte, fullt rättvist, mäta framstegen i din styrketräning. Om du aldrig upprepar ett protokoll har du inte längre rättmätiga metoder att faktiskt veta huruvida du blir starkare. De flesta coacher, och jag tror jag talar för majoriteten, förstår vikten av att mäta framsteg.

Avsaknad av skräddarsydda program. Även om Crossfit-rörelsen hävdar att programmen inte bara passar alla, utan enkelt kan justeras efter utövaren. I slutändan är det individens ansvar att kalibrera. Men vad händer när utövaren saknar kännedom? Coachen saknar inte ansvar, men engagemanget varierar. På den officiella webbplatsen tycker rörelsen till: ”endast personer som tränat olympiska lyft, styrkelyftning och gymnastik borde göra dagens WOD”. Hur många utövare har en sådan mångfacetterad historik? Några få professionella atleter.
Sanningen är att ingen WOD kan, och jag vill verkligen att du tolkar detta bokstavligen, tillgodose samtliga utövares behov. Vi har individuella fysiologiska sådana. Alla modifikationer för ett personligt anpassat protokoll river sönder mallen för dagens WOD, och återskapar ett pass som saknar egentliga likheter.

Effektivitet. Även om Crossfit kan vara fantastiskt för personer som redan har en hög prestationskapacitet fungerar det tyvärr mindre bra för mer normala mål. Som att bränna fett, bygga muskler, maximera styrka och toppa kraftutveckling.

EN SAMMANFATTNING

Crossfit är en extremsport. En sport för personer med mycket erfarenhet, begåvats med solid grundstyrka och framför allt gillar att prestera. Du kan räkna med viss muskeltillväxt, viss fettförbränning och viss styrka. Men du kan inte optimera resultaten. Bara maximera. Om du är den typen av person kan Crossfit vara för dig. Men gillar du att kämpa för specifika mål, som signifikant fettminskning och muskelökning, behöver du program designade för ändamålet.

Därmed inte sagt att Crossfit behöver vara en orgie av skador, och jag vill fortfarande tro att många Crossfit-coacher är skickliga på att designa protokoll med efter individuell kapacitetsgrad. Kan man dessutom vägleda nybörjare på ett säkert sätt, utan att uppmuntra tekniska halvmesyrer, är det sannolikt att Crossfit – träningsformen och sporten – faktiskt är här för att stanna.

Det passar inte alla. Men det gör inte heller hypertrofiprotokoll. Ska man utvinna någon form av lärdom eller insikt av denna jämförelse kan vi något plumpt konstatera att träning – oavsett vad du, eller din coach, väljer att döpa baletten till – behöver en plan som designats för och därmed fungerar för just dig.

WOD-EXEMPEL*

Helen
400 meter löpning
21 kettlebellswings
12 pullups

Gör 3 rundor. Spara tiden.

Fran
21 thrusters
21 pullups
21 thrusters
15 pullups
9 thrusters
9 pullups

Gör 3 rundor. Spara tiden.

Rankel
Gör så många du orkar på 20 minuter:
6 reps marklyft
7 purpee-pullups
10 kettlebellswings
Spring 200 meter.

* WOD står för Workout of the Day

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Senaste