Connect
To Top

Framtiden För Men’s Physique – Enligt Branschen

Den relativt unga grenen Men’s Physique är ännu i sin linda, men redan nu har den upplevt en explosiv tillväxt i popularitet. Hur ser grenen ut om tio år? Vi frågade några av branschens främsta experter.

mens physique header

NPC/IFBB-divisionen Men’s Physique är så ny att om det vore amerikansk fotboll skulle deltagarna fortfarande spela matcher i läderhjälmar. Med bodybuilding-terminologi kan man säga att sporten befinner sig i Reg Park-eran. Det är svårt att föreställa sig hur atleter äntrar scenen fylligare och med bättre form än dagens topp tre – Jeremy Buendia, Sadik Hadzovic och Jason Poston – men om det är något historien har lärt oss så är det att kropparna inom modern muskelsport fortsätter att utvecklas och alltid blir bättre.

Oavsett vad man tycker och känner inför Men’s Physique är divisionen uppenbarligen här för att stanna. Tillsammans med Bikini har kategorin återuppväckt fitnessindustrin som en elektrisk defibrillator rakt i sportens hjärta. Iron Man tog fram en panel av experter för att ta del av deras kunskaper och åsikter om hur Men’s Physique-grenen kommer fortsätta att utvecklas, anpassas och förbättras under kommande år.

PANELEN

Ryan Bentson, tränare/coach
Ryan tävlade i bodybuilding i supertungviktsdivisionen på 1990-talet. Bentson är ägare av Zero Gravity Fitness i San Dimas i Kalifornien och tränare för Team Zero Gravity Fitness som har över 200 Men’s Physique-tävlande.

Jason Poston, tävlande
Physique-superstjärnan Jason Poston är IFBB-proffs och MET-Rx-sponsrad atlet. Han har vunnit åtskilliga physique-tävlingar på proffsnivå och närmade sig toppen på prispallen på Arnold Sports Festival 2015. Nu tränar han för Olympia Weekend 2015.

Lee Thompson, domare
Den nuvarande NPC-distriktsordföranden i Texas, Lee Thompson, är Mr. Olympia-domare och IFBB Pro League-domare. Han tjänstgjorde vid sin första bodybuilding-tävling 1999 och har sedan dess dömt fler än 500 bodybuilding- och physique-tävlingar.

Iron Man: Vad ligger bakom framgångarna för Men’s Physique-divisionen?
Ryan Bentson:
Killar ser det som uppnåeligt. De ser bilder av Jason Poston och tänker: ”Om jag dietar hårt och tränar hårt så kan jag också komma dit.” Dessutom ser bodybuilding-kropparna inte bra ut längre. Atleterna ser ut som stora grodor och är ”blockiga”. Det har lockat mer folk till Men’s Physique. Det finns ingen på denna planet, utanför bodybuilding-världen, som inte skulle vilja ut som ett tävlande physique-proffs.
Jason Poston: Jag tror det ger killar mycket självförtroende. De lär sig om kost och träning och hänger med killar som gillar samma saker. De betalar ett par slantar och får ett NPC-kort och är plötsligt en del av något. Det är en kultur. Det finns mycket mer gemenskap i physique än i bodybuilding. Bodybuilding-mentalitet handlar om att göra allt själv, men du kan se hur en grupp på tio physique-killar tränar tillsammans.
Lee Thompson: Jag tror att det finns ett direkt samband mellan sociala medier och vår tillväxt och vår påverkan på mainstream. Alla vill ta bilder på sig själva i spegeln och visa upp sina magrutor och armar. Det är den bekräftelsen många får från sociala medier och möjligheten att gå upp på scenen och visa upp sitt arbete för likasinnade människor.

IM: Tror ni att vi kommer få se en dominant karaktär dyka upp i Men’s Physique, som Ronnie Coleman eller Dorian Yates gjorde inom bodybuilding?
RB: Jag tror inte att vi får se en återkommande Mr. Olympia de första fem åren. I varje proffskvalificerande tävling sedan starten finns ett gäng killar som kommer in och är lite bättre än proffsen året innan. Kvalitén på nationell nivå utvecklas snabbare än på proffsnivå. Hälften av proffsen som var på Olympia-startlinjen förra året kvalificerade sig inte i år.
JP: Jag kan tänka mig det. Inom physique har du killar i en yngre ålder som tränar för ett specifikt resultat. De försöker hålla midjan smalare men latsen och axlarna breda. Det är en tidsfråga innan det dyker upp en ny superstjärna från den yngre generationen.
LT: Jag skulle inte säga att det är omöjligt men jag tror att det är högst osannolikt. Antalet tävlande i Men’s Physique är mycket större än vi haft i bodybuilding. På Ronnie Coleman-eran såg du 25 bodybuilders på toppen. I Men’s Physique har vi över 300 proffs. Det finns för många olika fysiker och atleter för att en person ska dominera år efter år.

IM: Vi har sett bodybuilders och Women’s Figure-tävlande pusha gränserna för muskelmassa. Kommer physique-atleter att bli större och större?
RB: Det händer redan. Några av mina atleter i C-klassen är 1,75 och väger 93 kg när de går upp på scen. När det går över gränsen är när killar börjar se för syntetiska ut. En kille som Jason är en stor kille, men det passar hans kroppsbyggnad. Han är lång och har breda nyckelben. Men han skulle behöva väga 110 kg för att hävda sig som proffs-bodybuilder, så det finns en markant skillnad mellan dessa grupper.
JP: Ja, jag tror killarna kommer att bli större och större. Inte till den punkt där du ser bredare midja, extrem vaskularitet eller där killarna ser för extrema ut. Vi har redan sett lite av det, men ingen pratar om dessa killar, eftersom alla kom sist. Physique handlar om symmetri och det vackra i den manliga anatomin.
LT: Det är en naturlig utveckling, men vi i domarpanelen påverkar. Vi måste göra ett bättre jobb än vad vi gjorde på slutet av 1990-talet. Som domare vet vi att atleter alltid kommer att försöka pusha gränserna. Det är vårt jobb som domare att behålla kriterierna och döma utifrån det. När allt kommer omkring hanterar vi en look.

framtiden för men's physique

IM: Enligt dig, finns det en optimal längd och vikt för att vinna physique-tävlingar?
RB: Detta är en bra del av Men’s Physique, eftersom domarna inte dömer efter bara muskelmassa och storlek, symmetri är mycket viktigare än muskelmassa. Det är inte ovanligt att se en A-klasstävlande vinna ”overallen”. Eftersom det går efter längd och inte vikt bedöms du efter proportioner i din egen fysik.
JP: Nej, Jeremy Buendia är runt 1,70, men det märker du inte. Han bär upp sin vikt så väl, han ser inte ut som en kort kille. Jag är runt 1,80 och jag och Anton Antipov har samma längd. Sadik är ungefär 1,83, Steve Cook är runt 1,85.
LT: Nej, jag kan vara 1,83 lång och 100 kg ser bra ut på mig eftersom jag är väldigt balanserad och mina ben och min övre och nedre torso matchar varandra. Men någon annan som har den längden och vikten kan se ut som en vattenbuffel.

IM: Finns det ett bäst-före-datum för Men’s Physique-tävlande?
RB: Jag skulle säga att den ideala åldern för ett physique-proffs är nära 30. Den ideala looken för Men’s Physique är fulla runda muskelbukar men inte alltför mycket vaskularitet och tvärribbor. För att få den looken måste du ha mycket muskeldensitet och inte tappa för mycket vätska. Killar med mer muskeldensitet tenderar att se bättre ut eftersom de inte behöver tappa lika mycket vätska som killarna som inte har den muskelmognaden.
JP: Det verkar inte så. Jag har inte nått min peak än och jag är 32. Jag är den äldsta bland topp tre.
LT: Nej, du har Jeremy Buendia, som är 24 eller 25 och du har Javon Walker som är aspirerande och han är 36. Det har mycket att göra med genetik och hur länge din kropp kan hålla. Om du har stark elasticitet i din hud, så är detta något för dig.

IM: Finns det något gemensamt problem du ser bland unga physique-atleter?
RB: Många tävlande förstår inte att bodybuilding handlar om illusion. Alla tror att de behöver bli större, men de underskattar förmågan att se stor ut med bra form och posering. Men’s Physique är en division inom bodybuilding och en sak som oroar mig är att många nya killar inte känner till sportens historia. Hälften av de nya killarna vet inte ens vem Ronnie Coleman är. Om du inte förstår utvecklingen av vår sport eller känner till personerna som gjorde det möjligt för dig att tävla, kommer du aldrig att förstå vad ord som symmetri betyder.
JP: Jag håller med Ryan. Du kan inte skippa grunderna inom bodybuilding. Jag växte upp med tonvis av böcker, köpte alla DVD-filmer. Jag älskade Arnolds Encyclopedia of Modern Bodybuilding. Physique är bodybuilding. Vi presenterar bara kroppen på ett annat sätt.
LT: Många nya tävlande tar sig inte tid att läsa reglerna. De vet inte vad de bedöms efter eller att de behöver ha shorts som slutar strax ovanför knäna. Som barn, när de signade för Little League, läste de reglerna. Nu tar de bara tag i en anmälningsblankett.

IM: Vad är ditt bästa tips för unga aspirerande tävlande?
RB: Kontinuitet. Många killar dyker upp på gymmet med sin Six-Pack Bag och de har påsar med alla wrist wraps och bälten som tillverkats. De kör en tävling och sedan ser vi dem inte igen på sex månader. Min filosofi är att du inte tränar för att tävla. Du tävlar för att du älskar att träna.
JP: Bygg en stark grund först. Många killar vill hoppa direkt på isolationsövningar, när de borde fokusera på att bemästra grundläggande basövningar och att vänja leder och ligament vid tunga vikter. Bemästra tekniken och rörelserna, jaga inte bara nya coola övningar.

LT: Ha kul, lev ett hälsosamt liv och uppskatta det du gör.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Bodybuilding