Connect
To Top

Här Är Knäböjstekniken Som Gör Dig Stark Som En Oxe

Övningarnas övning, den främsta av basövningarna, vi pratar förstås om knäböj. Det finns många tips att ge när det kommer till knäböj och hur övningen ska utföras på ett bra sätt så att du gagnas och inte skadas. Här är några snabba tips till bättre knäböj.

Knäböj är en flerledsövning som tränar en mycket stor del av muskelstrukturen och samtidigt är bra för hjärt- och kärlsystemet. Bröstkorgen öppnas och du får bättre lungkapacitet. Huvudsakligen tränar du quads, gluteus, hamstrings, magmuskler och ryggsträckamusklerna. Med andra ord, i princip alla muskelgrupper som sitter centralt på kroppen och håller kroppen upprätt.

Oavsett vad ditt mål är, om du vill få bättre rumpmuskulatur, bättre hållning, större lårmuskler, starkare bål, mer stabil rygg eller bara vill bli stark som en björn, så ska du köra knäböj mycket och ofta. Det är en övning som förlänger livet och förhöjer livskvaliteten.

Har du en dålig dag – kör knäböj, har du precis tappat mellanmålsmackan med smöret nedåt – kör knäböj, har din el-bil stannat mitt på E4an i rusningstrafik utan ström i batteriet – kör knäböj, har din partner nyligen lämnat dig – kör knäböj och sitter du på planet på väg till Mallorca med familjen och kommer på att du lämnat nycklarna kvar i bildörren på flygplatsens parkering – Kör Knäböj.

Några tips dock

  • När du böjer dig ner i ställningen och placerar stången på trapsen, se till att du har en viss anspänning i hela kroppen innan du lyfter av vikten, speciellt om det är en tyngre vikt.
  • När du ska placera stången på nacken så kan du välja att lägga den något lägre ner, alltså mot deltoideus bakre del, då behöver du inte lika stor motvikt och ryggens lyftkraft ökar. En teknik som är vanlig bland styrkelyftare.
  • Innan du lyfter av stången, se till att ta en bra djupt andetag så att det blir ett tryck i bröstkorgen och din hållning blir rak och fin, då sjunker inte bröstkorgen ihop.
  • Det är minst lika viktigt att tänka på att skjuta upp bröstet som att skapa ett buktryck innan du går ner med vikten.
  • Kom ihåg vilka leder det är som utför rörelsen; fotleder, knäleder och höftleden. Böjningens axel ska gå genom höftleden och tyngdpunkten ska gå i en rak linje från stången rakt ned till under mitten på fötterna och aningen mer mot hälen. Är den inte där så har du antigen fallit för långt bakåt eller som vanligast, för långt framåt.
  • När du går ner på huk, vad det än kan finnas att kolla på samtidigt som du lyfter, så bibehåll fokus på en punkt framför dig en bit ovanför ditt huvud. Det finns ingen anledning till att du ska försöka kolla hur du ser ut i spegeln när du tränar. Dessutom så tappar du kroppens hållning genom att kolla lägre ned.
  • Väl nere på huk, tänk på att inte gå så djupt ned att du “sätter dig” ned och tappar anspänning. Du ska inte vila sittandes i bottenläget.
  • På vägen upp, bibehåll fokus och ta med hela kroppen ända upp till utgångspositionen där du började. Stark hållning och med bröstet uppskjutet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Bygga Muskler