Connect
To Top

Har Du Bred Rygg? Då Har Du Denna Släkting Att Tacka

Apor är trevliga djur, de umgås i grupp, äter och har kul tillsammans, springer ibland för att de vill, ibland för att de måste. Lyfter saker och petar sig i näsan. Det kanske är svårt att tro, men det är genom deras mycket aktiva livsstil som de lade grunden för våra välutvecklade och starka ryggar.

För mycket länge sedan, när de vi härstammar ifrån, gick på fyra ben så var latsen och teres major av högsta vikt då de fungerar som påskjutare av frambenen. När de sedan gick vidare till att börja leva i träd och klättra så anpassade sig deras muskler och blev starka i vertikala rörelser.

Efter det så började livet på marken. De började gå på två ben, men förmågan att klättra fanns kvar, ett livsnödvändigt attribut för att överleva, kunna samla mat och klara sig undan rovdjur. Detta är anledningen till att vi har så goda möjligheter att bygga välutvecklade, starka och breda ryggar. Muskler som kan dra upp kroppen så att vi kan klättra i träd om vi vill.

Det som mest skiljer oss från aporna idag är våra ben. Överkroppen och armarna är i princip i samma form och proportioner, men våra ben däremot har utvecklats och blivit längre än apornas för att vi är anpassade till ett liv på marken, där vi rör oss på två ben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Livsstil