Connect
To Top

Intervallträning Överlägset Bäst För Fettförbränning

I sin enklaste beskrivning handlar det om att varva hög intensitet med lägre intensitet. Vi pratar förstås om högintensiv intervallträning, HIIT.

Vet ni vad? Jag skulle lätt kunna sitta här och skriva en genomgående lång text om varför just du borde börja köra intervallträning, men det enda ni egentligen behöver veta är att det är överlägset när det kommer till fettförbränning, du kan träna både inomhus och utomhus och det går fort att genomföra.

Intervallerna kan vara allt från 10 sekunder upp till flera minuter. Du kan variera dig från löpning till roddmaskin, träningscykel, en backe, en löparbana, ja i princip vilken terräng och vilken träningsform du vill. De enda kriterierna är att du ska varva hög intensitet med lägre intensitet, ansträngning – vila, ansträngning – vila.

Högintensiv kardio ökar utsöndringen av tillväxthormon och testosteron, två hormoner relevanta för fettförbränning och hypertrofi. Således bränner vi mer fett snabbare.

Mitt tips för dig som redan har ett upptaget träningsschema är att du skippar kardion 2 ggr per vecka och ersätter den med intervallträning. Gör du ingen kardio i dagsläget så kan du absolut slänga in 2 intervallpass i veckan bara för att snygga till formen. För att göra det enkelt för mig de dagarna jag saknar fantasi brukar jag köra väldigt enkla upplägg.

5 minuter uppvärmning, 1 minut högintensiv löpning, 1 minut gång,  1 minut löpning, 1 minut gång, ja ni fattar upplägget. Totalt 8 högintensiva intervaller och 7 lågintensiva. 15 minuter plus 5 minuters uppvärmning och du är klar på 20 minuter. Samma upplägg brukar jag köra på löpbandet, träningscykeln eller roddmaskinen.

Finns det en bra backe eller en längre trappa i närheten så kör jag gärna intervaller där. Högintensivt uppför och lågintensivt nedför. Sätt ett repetitionsmål eller en tid, jag brukar vara rätt slut efter bara ett par minuter, så 15-20 minuter räcker gott.

Vill jag variera mig så är kettlebell swing eller battle ropes två utmärkta alternativ. Kör hårt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Bränna Fett