Connect
To Top

Intervju: Jeff Seid – Physique-Superstjärnan

Den som sade ”youth is wasted on the young” har aldrig träffat Jeff Seid. Med sina nyss fyllda 21 år är Jeff den yngsta atleten någonsin som har vunnit ett IFBB-proffskort. Han har begåvats med bra utseende, 2010-talets sociala färdigheter och sist men inte minst: den sällsynta förmågan att se möjligheter och ta tillvara på dem. Här kastas inget bort.

Seid är född och uppväxt i Seattle, Washington, och flyttade nyligen till Los Angeles för att påbörja nästa steg i utvecklingen av Seid-varumärket. Social intelligens verkar gå hem i änglarnas stad. (”Det finns fler heta tjejer än fula i Los Angeles”, berättar han.)

Faktum är att det är något av en bestämd social energi som utstrålar från Seid och hans mission är att sprida den estetiska livsstilen. Det är lätt att föreställa sig hur Joe Weider – mannen som paketerade och marknadsförde sol, sand, Muscle Beach och Kaliforniens fitnesscen – blir helt uppspelt över Seids strömlinjeformade linjer i Zane-stil och klassiska idéer som fitnessindustrin borde hylla snarare än stämpla som en trend.

Seid beter sig knappast som en turist de första veckorna i Los Angeles. Efter att ha hittat en plats att bo, och fått prestigefullt medlemskap på Gold’s Gym i Venice, satte han igång direkt. Kommande månaderna får vi se releasen av hans e-bok, en fitnessapp, nya bidrag till klädesmärket och förhoppningsvis framträdanden i tv-rutan och på vita duken. Los Angeles är den optimala staden för alla som vill leva på sitt namn, och när det kommer till namn är Seid väldigt seriös.

”Mitt namn är mitt märke. Jag använder mitt namn i min business, oavsett vad jag gör”, berättar han. ”Jag tycker att mitt namn lyfter fram den där estetiska livsstilen – att man kan ha ett kul och socialt liv men fortfarande träna hårt på gymmet.”

Iron Man: Vilka är gänget bakom dig på omslaget?
Jeff Seid: Bara några kompisar till mig. Jag slog en pling och bad dem komma ner och göra en Iron Man-shoot. Vi hade skoj.

IM: Du har bara kompisar som är rippade alltså?
JS: (Skrattar) Inte direkt. Fotografen ville ha vältränade människor så jag tog hit några av mina goda vänner. Det blev en grupp med ungdomar som lattjade på stranden. Jag älskar den bilden. Annorlunda för ett fitnessmagasin, men revolutionerande på ett sätt.

IM: Hur länge har du bott i södra Kalifornien?
JS: Jag flyttade till Los Angeles från Seattle för två månader sedan. Jag trivs här nere. Jag skrev in mig på Gold’s Gym för ett par veckor sedan eftersom det är Gold’s, du vet? Det är suveränt. Första gången jag kom in kunde jag känna atmosfären av hela stället. Det kändes som att komma hem.

jeff seid 2
IM: Blir du ofta igenkänd på Gold’s?
JS: Varje gång jag kommer in där tar jag en bild med någon, det första jag gör. Det är galet hur snabbt saker har hänt de senaste åren. Jag kan gå nerför gatan och folk kommer upp till mig och vill ta bilder. Jag har bästa jobbet i världen. Jag kan inte föreställa mig ett liv utan det.

IM: Har kändisskapet en mörk sida? Blir det någonsin för intensivt?
JS: Nej, jag har inte nått den punkten än. Jag vet inte om det någonsin kommer att hända. Jag skulle aldrig klaga på att behöva ta bilder med fans. Fansen gör mig till den jag är. Jag kommer alltid att ge tillbaka och prata med dem. Det har funnits tillfällen när jag har tränat och någon kommer fram mitt under ett set och börjar prata med mig. ”Kan du vänta tills jag är färdig med setet”, kan jag tänka då. Jag är dock alltid trevlig att prata med. Om du inte gillar att prata med människor så är detta inte rätt industri för dig.

IM: Kan du berätta om ögonblicket när du slog igenom?
JS: Ärligt talat har det varit såhär från början. Jag gjorde min första Youtube-video en månad eller två innan jag gick ut high school och saker eskalerade ganska snabbt. En månad senare flög jag ner till Miami och gjorde några plåtningar. Jag tror mitt genombrott var en plåtning jag gjorde i spartansk dräkt. Jag publicerade dem online och det blev en helt galen respons. Det var i juni 2012. Sedan började jag göra nationella tävlingar i physique och min Youtube-kanal tog fart.

IM: Blir du igenkänd oftare i Los Angeles än i Seattle?
JS: Jag skulle vilja säga att jag blir mer igenkänd i Los Angeles. Men jag blir mest igenkänd internationellt. Jag är mycket mer populär i andra länder. Jag var på FIBO (årlig fitnessmässa i Tyskland) i april och det var galet. Jag tror Tyskland är en av topp tre av alla länder, sett till popularitet. Det var ett hav av människor framför mig.

Det galna är att estetiska killar, folk som liksom jag promotar den hälsosamma livsstilen, hade mer folk i båsen än toppbodybuilders som Phil Heath eller Ronnie Coleman. Det var galet hur mycket mer folk vi hade i våra bås. Vi hade en enorm kö hela tiden och de hade inte ens en kö. Vissa blev förbannade på oss.

IM: Tror du att fanbase handlar mer om ditt utseende eller din spridning på sociala medier? Ronnie Coleman slutade tre år före Instagram uppfanns.
JS: Jag tror det är en kombination av utseende och sociala medier. Jag tror att huvudorsaken är att den estetiska livsstilen är så mycket mer tilltalande för den stora massan. Det är så mycket mer uppnåeligt än bodybuilding. Folk tittar på oss och vi har kul, vi är hälsosamma och vi är funktionella. Du kan uppnå det vi har naturligt.

Jag är ingen skitsnackande bodybuilder. Jag tycker Ronnie Coleman är en legend. Men bodybuilding är en heltidssport. Du måste dedicera ditt liv till det, äta 10 000 kalorier om dagen och träna fyra timmar varje dag. Att uppnå en fysik som min låter dig ändå gå ut, ha roligt, och leva ett socialt liv. Den estetiska livsstilen handlar om att leva livet fullt ut, medan du fortfarande transformerar din kropp till ett mästerverk. När jag dokumenterar mitt liv på Youtube kan folk relatera till mig.

IM: Du är som första generation av en ny sorts fitnesskändisar. Vem ser du mer som del av den rörelsen?
JS: Det är som en ny sort i sig. Jag tror Zyzz (Aziz Shavershian) startade allt. Frank Zane var den ursprungliga pionjären inom mainstream-estetiken. Även killar som Jon Skywalker och Alon Gabbay promotar det.

jeff seid 3 IM: När du poserar verkar det som du är inspirerad av Frank Zane.
JS:
Ja, Frank Zane var en pionjär. När han poserade fanns allt på plats. Och grejen med hans fysik var att det alltid flöt snyggt. Han var inte stor och ”blockig”. När han gick på gatorna kunde folk titta eftersom de beundrade det. Men om en 140 kg tung bodybuilder går nerför gatan stirrar folk inte för att de beundrar det, utan för att det är en freakshow. Det är anledningen till varför jag alltid har gillat den estetiska livsstilen mer.

IM: Har du officiellt dragit dig tillbaka från tävlandet?
JS: (Skrattar nervöst) Jag vill inte utannonsera det beslutet ännu. För tillfället har jag inga planer på att tävla mer. Jag går kurser i teater och skådespeleri här i Los Angeles. Jag vill slå i showbiz, filmer och reklam. Det finns mycket mer pengar i det. Att tävla är coolt, men det kan kännas som en oändlig cykel av strunt.

IM: Du placerade dig på 13:e plats på Mr. Olympia i fjol. Var det en stor besvikelse?
JS: Ja, det var en besvikelse, men jag är den enda killen på scenen som sköter allt själv. Jag har ingen coach eller en nutritionist. Jag är den yngsta killen på scenen. Jag kunde ha gjort mina förberedelser bättre och andra saker för att komma i bättre form. Jag tror min ålder, att jag var yngst, och inte har en coach var nackdelar för mig

IM: Du har tydligen större planer än tävlingar. Har tävlingarna fyllt sin funktion?
JS: Jag tycker Men’s Physique är fantastiskt, men jag använder tävlandet för att få ut mitt namn. Efter att jag fått mitt proffskort och vann en proffstävling känner jag att det inte finns så mycket mer att göra. Det vore Olympia, förstås, men om jag vill vinna Olympia, känner jag att jag hade behövt en massa steroider, få mer muskelmassa och dedicera livet till det.

IM: Är det stor skillnad på vad fansen vill se och vad domarna tittar på?
JS: Jag ska vara ärlig, jag skulle kunna lägga på mig mer massa till scenen. Många killar som vinner stora tävlingar har mycket mer muskelmassa än mig. Det är en annan faktor som talar emot. Min fysik är på samma nivå, men jag behöver mer massa för att vinna.

När jag postar om mitt liv på sociala medier ser killar hur jag lever och vill leva på samma sätt. De bryr sig inte om storleken och massan. Jag har gått på ett par auditions och alla har sagt att jag behöver mindre muskler för att lyckas som skådespelare. Jag säger till dem att muskler är vad som utmärker mig. Jag kan inte föreställa mig ett liv utan det. Men jag kan alltid gå ner lite och bli hårdare för att inte se lika bulkig ut.

IM: Gillar du att skådespela?
JS: Jag älskar det. I Washington brukade jag gå drama- och teaterkurser. Det är en passion för mig. Det känns naturligt för mig att stå framför kameran. Det känns bra och jag vill lära mig mer om konsten bakom det. Jag vill bli en bra skådespelare. Jag vill inte vara endimensionell. Men det är som allt annat, du behöver öva för att bli bra.

IM: Du har en seriös atletisk bakgrund. Berätta lite mer om det.
JS: Jag har sysslat med massa sporter: baseboll, friidrott, fotboll, wrestling. När jag var yngre kretsade mitt liv runt sport. Jag hoppades att sporten skulle bekosta mitt college, men jag fick en skada. Jag hade ett par erbjudanden om stipendium för fotboll, men det gick inte som planerat. Det var då jag upptäckte fitnessindustrin. Det öppnade en helt ny värld för mig.

IM: Har många Men’s Physique-tävlanden atletisk bakgrund?
JS: Jag tror inte många av dem har det. Jag har alltid trott på att du behöver vara en funktionell atlet. Det stör mig när jag ser bodybuilders som inte kan nudda sina tår eller inte kan springa 100 meter utan att svimma. Vad är poängen med att se vältränad ut om du inte kan göra något? Fortfarande springer jag varje dag och kör yoga på morgonen.

jeff seid 4
IM: Tycker du att atletism genomsyrar din fysik?
JS: Jag tror du kan se det. Du kan se att bodybuilders är stela och ”blockiga” och går runt som monster. Du kan se när någon är atletisk genom hur de rör sig. Löpning formar dina ben, dina quadriceps och får dig att se mer atletisk ut. Det har definitivt hjälpt mig.

IM: Vilka projekt har du på gång?
JS: Jag har ett klädesmärke nu som kallas SeidWear. Jag har haft det ungefär ett år. Det började i Washington och just nu har jag min pappa och min syster som hjälper mig med det. Jag vill att mina föräldrar som har stöttat mig hela mitt liv ska få något tillbaka så jag stöttar dem nu. Det är viktigt för mig, jag vill att min mamma och pappa ska kunna sluta jobba.

IM: Det är ett ganska seriöst mål för en kille som just fyllt 21.
JS:
Min pappa väckte intresset för styrketräning. Vi började styrketräna tillsammans när jag var 12. Han köpte träningsböcker och vi lärde oss träna tillsammans. Han följde med mig på varje wrestling-träning. Varje helg kunde vi resa runt till olika turneringar. Han var alltid där vid min sida och stöttade mig. Om det inte vore för min pappas och min mammas support senaste åren hade jag inte varit där jag är idag. Jag hade inte kunnat önska bättre föräldrar.

IM: Vad händer annars i Seid-imperiet?
JS: Jag har en ny e-bok som kommer ut snart, det är en bok för att uppnå en estetisk fysik. Den innehåller ett tre månader långt träningsprogram och kostförberedande taktiker. Jag har en fitnessapp som kommer ut snart och den kallas Fit Plan. Jag har mitt eget kosttillskottmärke, Seid Supplements. Klädesmärket är min största inkomstkälla. Kosttillskotten ger också hyfsade pengar, men kläderna har hjälpt mig mest.

IM: Hur många följare har du på sociala medier?
JS: Ja det är ungefär 2,2 miljoner på Facebook. På Instagram är det runt 800 000. På Youtube har jag ungefär 500 000 prenumeranter. Jag tittar inte så mycket på siffrorna. Jag tycker inte siffrorna är så viktiga. Det handlar om hur mycket du når ut till dina fans, hur genuin du är. Vissa människor behandlar sina sociala medier som en business istället för en personlig sida, men när folk börjar göra det blir det inte genuint. Jag vet människor som har ett helt team som postar för dem, men jag tycker det är för uppenbart. Fans skulle märka det direkt. Och jag gillar att göra det – det är kul.

jeff seid 5
IM: Du får livet att verka enkelt, men du har ganska mycket att göra kan jag tänka mig?
JS: Det är ett heltidsjobb. Jag vaknar upp, går ut och springer, kör lite yoga, och sedan svarar jag på e-mejl. Efter det fokuserar jag på sociala medier. Vanligtvis har jag en plåtning. Jag är lyckligt lottad som kan bestämma mina arbetstider eftersom jag arbetar för mig själv, men det finns mycket som är på gång. Jag älskar det dock, det är bästa jobbet i världen. Det är som om en barndomsdröm har blivit verklighet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Bodybuilding