Connect
To Top

Kan Fitnessgalan Förändra Svenska Fitnessbranschen?

Iron Man-redaktionen har checkat in på hotellet och rekat mässgolven på årets tappning av Fitnessgalan. Av förhandssnacket att döma är förväntningarna inte bara uppskruvade från besökare och atleter. En bransch i utveckling håller andan när Fitnessgalan fredag förmiddag slår upp portarna på vid gavel och presenterar föreläsningar, tävlingar och utställare. Det är inte bara första dagen på premiären av ett nytt event som cirkulerar kring träning, utan ett nytt kapitel fitnesshistoria.

När radio, TV, och tidningar uppmärksammar en tävling i fitness och bodybuilding – Nordic Grand Prix på Fitnessgalan i Globen – förstår man att intresset för årets mest påkostade event inom branschen är genuint. Fitnessgalan har knappt börjat. Ändå är det uppenbart att arrangörerna menar allvar. Aldrig tidigare har en aktör tillhandahållit en fitnessmässa, med tillhörande tävlingar, i en lika storslagen svensk arena som Globen. Bara en sådan sak är värd en eloge. Men Fitnessgalans behållning är ändå det fullsmockade innehållet.

Internationella fitnessmodeller, trendskapande nutritionister, folkkära bodybuildingcoacher, kampsportsmästare, och allehanda experter inom fitness och friskvård föreläser hela helgen. Världsstjärnor som Greg Plitt, författare som Fredrik Paulun och inspiratörer som Kenny ”Strävan” Dahlström förkroppsligar visionen. Bland föreläsarna är ämnena många och olika. Men en sak har alla gemensamt. Den älskvärda ambitionen att inspirera och motivera till bättre träning, bättre kost och bättre hälsa, och det är vad allt egentligen handlar om.

Personligen är föreläsningarna något jag ser mest fram emot. Innehållets relevans kan egentligen bara bräckas av tävlingarna på Nordic Grand Prix 2014 och grenarna i fitness och bodybuilding. Det är ett ämne som ligger lite extra varmt om hjärtat. Deltagarlistan är enorm. Konkurrensen stenhård. Inte bara är det ett tecken på att det kommersiella intresset för sporten har växt. Det är det yttersta beviset på att sporten utvecklats. Att tävla i fitness och bodybuilding har aldrig varit enklare. Ingen som tävlar på Fitnessgalan behöver förening, förbund eller sponsor för att kunna ställa upp. Dessutom har alla som ställer upp möjlighet att vinna riktiga prispengar – med rekordstora summor. Det verkar som sporten äntligen fått en arrangör som bryr sig om atleterna. Att beskriva det som en frisk fläkt vore en underdrift.

Poängen? Fitnessgalan försöker inte vara en mässa i mängden i en lite häftigare lokal. Och även om jag uppskattar en häftig lokal, lika mycket som alla andra, är det den aktiva insatsen för att förändra (läs: förbättra) branschen som imponerar på mig allra mest. Tävlingarna handlar om atleterna. Inte sponsorerna. Samtidigt skapar det nytt hopp för alla seriösa atleter som fortfarande drömmer om att en dag kunna försörja sig på allas vår favoritsport.

Fitnessgalan ser ut att bli ett potpurri av träningsvärldens olika influenser. Det ska bli intressant att se hur morgondagens händelser påverkar utvecklingen på alla fronter. För även om mässans namn består av ett ord som vi kopplar till en specifik sport är det den breda tolkningen av begreppet, som innefattar mycket mer än tävlingar för personer som bräcker varandra i snygga poseringar, som avslöjar Fitnessgalans sanna behållning. Bredden och djupet. Fitnessgalan kan bli något för alla och imorgon är det slutligen upp till bevis.

När portarna slås upp på vid gavel, och vi får möjlighet att fritt botanisera bland föreläsningar, tävlingar, och utställare, kommer jag påminna mig om branschens tillkortakommanden och granska sättet på vilket mässan försöker förändra det. Det är med andra ord med inte så låga förhoppningar om framtiden som vi beger oss mot Globen i Stockholm. Min förhoppning är att Fitnessgalan lyckas leva upp till sina högt ställda förväntningar, och som det ser ut nu finns det faktiskt ganska mycket som tyder på att det kommer hända. För mig är det uppenbart att helgens stundande mässa inte bara är premiären på ett event, vars satsning har potential att leverera något som vi sent kommer glömma, utan ett nytt kapitel svensk fitnesshistoria. Och det, mina damer och herrar, är efterlängtat. Kanske till och med nödvändigt.

P.S. Du missar väl inte att besöka vår monter på mässan? Du hittar oss vägg i vägg med tävlingsscenen för Nordic Grand Prix och BMR Sports Nutrition. Ses där!

1 Comment

  1. Pingback: Nordic Grand Prix 2014 - En Show i Världsklass | Iron Man Magazine Sweden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Fitnessgalan