Connect
To Top

Kreatin Monohydrat Är Musklernas Antioxidant

I generationer har atleter högtidligt försäkrat kosttillskottets effekter, men forskarna är fortsatt osäkra på hur kreatin monohydrat egentligen fungerar. Nya vetenskapliga upptäcker avslöjar en intressant funktion som experter tidigare inte har känt till.

Danska forskare har upptäckt att kosttillskott med kreatin monohydrat aktiverar ett slags försvarsmekanism, med effekter av antioxidanter, inuti muskelcellerna. Under matsmältningen producerar cellerna hög-responsiva kemikalier – fria radikaler – som fungerar dubbelsidigt.

För även om en viss förekomst av kemikalierna främjar muskeltillväxt kan överdrivna mängder bryta ner cellmembran, förstöra DNAA, och hindra immunförsvaret att fungera normalt.

En studie exponerade ofärdiga muskelceller för kreatin monohydrat, och tillskottet visade sig öka aktiviteten i cellernas försvarsmekanismer. Kreatin monohydrat ökar även nivåer av kreatinfosfat inuti musklerna, och fungerar som laddning  av ATP – kroppens energisystem.

Kreatin ökar muskelmassa, muskelstyrka och muskeluthållighet hos atleter och kan förutom det även boosta mental styrka hos äldre vuxna. Dessvärre fungerar inte kosttillskottet lika effektivt för alla personer som använder det. Men kreatin är fortfarande det mest välbeprövade prestationshöjande kosttillskottet som marknaden lyckats producera. Och så verkar det förbli.

Referenser:
Journal of the International Society of Sports Nutrition

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Kost