Connect
To Top

Kyckling Som Funkar – Var Hittar Man Det, Egentligen?

Svenskar konsumerar årligen över 20 kg kyckling per person. För många kroppsbyggare är det vardagsmat och konsumtionen är betydligt högre än så. Det är dock inte helt lätt att hitta bra kyckling, även fast det utbudet är stort. Vad ska man tänka på när man köper kyckling och finns det ‘riktig’ kyckling att få tag på idag?

Tiden då fågeln gick fritt ute på gården och nackades bakom ladugården för att sedan tillagas färsk, är sedan länge förbi. Nu för tiden så är priserna så pass dumpade att det knappt går att föda upp kycklingar under goda förhållanden. Stress, trängsel och för tidig slakt påverkar kvalité och smak. En vanlig kyckling får leva runt 30 dagar, en majskyckling ungefär 40 dagar medan en ekologisk kyckling får växa minst 80 dagar.

Vad ska vi då se upp med när vi handlar kyckling? Ja, det är lätt att tro att all kyckling är den samma. Filéad i förpackning ser den ju likadan ut som konkurrentens, bara med annat varumärke på. Försök undvika massproducerad kyckling, även fast det är svårt. Var misstänksam när du köper filéer, de är ofta insprutade med vatten och fosfater för att hålla vätskan kvar. Vidare så innehåller nästan all fryst kyckling saltlake, ibland upp till en femtedel av totalvikten. Så när du tror att du köper 1 kilo kyckling, så köper du i verkligheten 800 gram kyckling och 200 gram saltlake och vatten. Detta är något som ofta göms bakom ordet “marinerad” eller “mörad”.

För att få ut så mycket som möjligt av ditt kycklingköp så bör du leta efter kravmärkt kyckling. Förr fanns det få producenter, men nu börjar det komma upp ett par stycken ekologiska uppfödare.

Det går dessutom att hitta ekologisk kyckling från till exempel Frankrike i vissa butiker, vilket ska hålla hög kvalité. Slutligen så står det ofta och faller på kostnaden. Äkta kyckling kostar lite mer, men är värd sitt pris.

 

1 Comment

  1. Dwayne Hicks

    2015/10/28 at 20:23

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Frågor & svar