Connect
To Top

Optimal Volym Eller Förödande Överträning?

Entusiasmen vet inga gränser. När vi får mersmak för träning tränar vi gärna ofta och länge, kanske till och med så frekvent som möjligt. Inte minst när det kommer till muskelgrupper som släpar. Det är jobbigt att träna mycket, men när belöningen lockar runt hörnet är luttrade tränade motiverade att göra vad som krävs för att lyckas.

Tyvärr är det inte så den muskelbyggande processen fungerar. Efter en viss punkt slutar kroppen nästan bry sig och resultat uteblir. Mer är inte alltid bättre. Faktum är att mer träning ibland kan göra mer skada än nytta. Detta kallas överträning och är ett riktigt problem.

Det är ett komplicerat begrepp, eftersom det inte funkar som saker i livet i övrigt. Ju mer energi du investerar i en sak desto bättre blir du – så brukar det funka åtminstone. Det är inte alltid sant när det kommer till att utveckla din fysik och experter varnar för överträning.

Var går gränsen till överträning? Hur mår man när man är övertränad? Finns det tydliga symptom? Vad är optimal träningsvolym och vad är förödande överträning? Hur ofta ska du träna och hur mycket volym ska du köra för att träningen ska vara effektiv?

Enligt min personliga erfarenhet och vad jag har sett på klienter så tenderar de flesta av oss att träna för mycket. Det är särskilt sant för personer som har tränat i fem år eller mindre, men även mer luttrade atleter tränar ibland för mycket med för mycket träningsvolym.

Att hitta rätt träningsvolym – utan att gränsa till överträning – är en process. Enda sättet du kan påskynda detta på är att luta dig mot en förebild eller coach som vägleder dig.

För att förstå överträning fullt ut behöver du nästan träna med vad du instinktivt känner är rätt volym. Sedan tvinga dig att träna med signifikant mindre volym en period. Du kommer känna skillnaden. Jämför skillnaden och mät dina resultat. Det är mentalt utmanande och tidskrävande, men oerhört lärorikt. Jag rekommenderar det till alla som är nyfikna.

Vissa experter försöker kvantifiera överträning med fysiska symptom – som stagnerad styrka, förändringar i blodtrycket, höjd kroppstemperatur, minskad aptit och liknande. Experter pratar också om mentala faktorer som bristande motivation och koncentration.

Dessa ”symptom” är kluriga. Din hjärna har en enastående förmåga att anpassa sig mentalt och fysiskt till nya situationer. Kanske mår du fysiskt bra, men är psykiskt svagare. Uppriktigt sagt har vi alla mentala begränsningar. Vi har alla upplevt motivation som sviktar och det är alltför lätt att stämpla dessa känslor som någon sorts överträning.

Om du tränar för långsiktiga resultat, då måste du lära känna din kropp och uppleva skillnaden med ”rätt” träningsvolym. Detta åstadkommer du genom att experimentera. Lägg en månad eller två på att minska träningsvolymen i din träning. Tvinga dig själv att träna mindre ofta och med mindre volym och färre set, oavsett hur mycket det lockar att brassa på. Koncentrera dig på att träna lika intensivt och effektivt med mindre volym.

Träna max en timme per pass. Om du inte hinner med allt på den tiden, då tränar du för mycket. När det kommer till överträning är det oerhört viktigt att du är uppmärksam och verkligen lägger ner den tid som krävs för att förstå processen. Det kommer löna sig.

Skip La Cour

1 Comment

  1. Green Lantern

    2016/04/16 at 10:38

    Det är inga problem att köra igenom hela kroppen under ett pass om man har laddat med energi och tillför vätska under träningen.

    Man behöver inte splitträna för att nå en god standard och man får mer tid över till annat på vilodagarna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Bodybuilding