Connect
To Top

Riskakor – Hur Farlig Är Arseniken Egentligen?

De senaste dagarna har det figurerat en hel del artiklar i flödet som varnar för att riskakor ska vara cancerframkallande. Bör vi då hålla oss undan från riskakor helt?

Arsenik finns naturligt i miljön – i marken och vattnet och därmed i många grödor. Det finns alltså, om än i små halter, i mycket av maten vi får i oss och det är inte möjligt att undvika det helt, inte ens i ekologisk odling.

Ris som sädesslag är bra på att ta upp och anrika tungmetaller såsom arsenik, kadmium och bly från jorden, det är inget nytt. Variation i kosten är inte bara ett sätt att bredda sitt näringsintag och kanske kunna stimulera aptiten på ett positivt sätt. Det är också ett sätt att minska exponeringen för föroreningar och gifter som kan finnas i maten.

Det är svårt att svara på frågan om det är farligt att äta ris eller riskakor, då det såklart helt beror på mängden risprodukter man intar, men det rekommenderas att man ser till att variera sin kost så gott det går.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Frågor & svar