Connect
To Top

Mindre Värk & Bättre Styrka i Lederna Med Broccoli

Grönsaker som brysselkål, kål och broccoli innehåller mycket sulforafan. Det är ett ämne som visar sig ha antiinflammatoriska effekter. Forskning visar även att konsumtion av grönsaker som innehåller sulforafan kan lindra & minska smärtsam värk i lederna.

Ian Clark från University of East Anglia i Storbritannien har med en studie visat att sulforafan saktar ner den nedbrytning av brosk i leder som orsakas av den försvagande sjukdomen osteoartrit. Man upptäckte att möss som åt en diet som innehåller mycket sulforafan hade mindre broskskador och osteoartrit, och det kan fungera liknande på människor.

Studien undersökte även mänskliga broskceller och broskvävnad från kor när man fann att sulforafan blockerar enzymer som orsakar nedbrytning av leder genom att hämma en molekyl som är känd för att orsaka inflammationer. Att broccoli är nyttigt har vi känt till ett längre tag. Men denna studie styrker det. Ett annat alternativ är kosttillskott för att lindra värk i lederna.

Referenser:
Davidson, R.K., et al. (2013). Sulforaphane represses matrix-degrading proteases and protects cartilage from destruction in vitro and in vivo. Arthritis & Rheumatism.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Kost