Connect
To Top

Be strong girl

Det här med å finna en balans efter en lång tävlingssatsning är verkligen en utmaning.
Min diet inför Fitnessgalan och Nordic Grand Prix varade i 16 veckor. Under dem 16 veckorna hade jag en cheat-day 8 veckor ut. Vilket i sin tur innebar att jag under dem veckorna skaffat mig ungefär 62996 cravings, att jag älskar å äta gott är en underdrift. Ibland känns det som att jag lever för maten å dagens stora höjdpunkt är just att få äta.

Efter förra tävlingsdieten gick jag fullkomligt bananaz o åt allt som kom i min väg, alla de 100-tals sakerna jag varit sugen på skulle förtäras, gärna så många utav dem å så mycket som möjligt på en gång. Jag åt snabbt för att mitt samvete inte skulle komma ikapp mig, vilket resulterade i matkoma och en obehaglig känsla i kroppen. Det hände mer än en gång att jag åt så mycket att jag låg i fosterställning och kippade efter luft. Magsäcken va så full att den tryckte mot diafragman o andningen påverkades. Vid något tillfälle fick jag gå å kräkas för att jag va rädd att magsäcken skulle spricka, å då skall tilläggas att jag har spyfobi…
Med +11 kg efter bara ngn månad va det obekvämt å se sig själv i spegeln på gymmet, även om jag inte va tjock så kände jag mig stor och otymplig och det påverkade min träning till det negativa.

Men vändningen kom rätt snabbt. Jag tog kontakt med Niro och vi startade ett samarbete och han lade upp en kort off-season diet + tränings schema inför den kommande tävlingsdieten mot Nordic Grand Prix. Den dieten va likt tävlingsdieten clean o baserad på kyckling, torsk, lite rött kött, äggvita, ris, sötpotatis, havregryn, broccoli, spenat och div proteinpulver o vitaminer.
Några dagar innan nyår kickade vi igång och min kropp släppte en del vätska de första veckorna och träningen började återigen bli rolig, och iom det kom framstegen och i sin tur ökad motivation. I slutet av januari drog den “riktiga” dieten igång. Som sagt påminde den om off-season upplägget, och vecka efter vecka sänktes intaget och morgon cardion ökades på, senare lades även kvällscardio in efter styrkepassen. Vi jobbade efter ca 8 veckor in i dieten med ett upplägg med low day’s, medium day’s o high day’s och det passade mig utmärkt, efter å haft en svacka där allt stod stilla i flera veckor kickades återigen framstegen igång efter denna förändring. Så det upplägget körde vi med hela vägen fram till tömning o laddning. Å resultatet? Ja det blev ju över förväntan. jag visste iofs att min fysik va helt okej, men att vinna både min klass och overallen va inget jag ens vågat hoppas på!
Å Niro, jag har sagt det förr men säger det igen; Du är så jävla grym! Kompetentare coach än dig finns inte! Jag är så glad över samtalet med dig utanför BMR’s monter på Fitnessfestivalen på Svenska mässan 2013, inte bara för att jag iom det fått världens bästa coach utan även pojkvän <3

Nu åter till det jag slutligen skulle komma till, att hitta en sund balans efter en tävlingsdiet. Att våga släppa tävlingsformen, att kunna trappa ner på träningsmängden utan att gå bananaz åt något håll. Det jag upplever som vanligast förekommande hos tjejer som gått igenom en sån här diet, å speciellt efter första dieten, är att man går just bananaz, hetsäter allt man varit sugen på, alla nya godis och glass sorter som kommit under dietmånaderna måste testas, likaså måste alla cravings stillas. Som att kanelbullens, pizzans, hamburgarens (eller alla andra tänkbara cravings) existens skulle försvinna om man inte åt dem på en gång efter tävlingen?:P Hjärnan spelar en minst sagt ett spratt! Man hetsäter och får ångest, kompenserar detta med å dra ner på maten, minska kolhydrats intaget, man blir trött, träningen går dåligt man känner sig nere och till sist faller man dit igen och hetsätningen är ett faktum å den onda cireln är sluten. Detta var som ni förstår min verklighet i slutet av 2013 efter Luciapokalen.

Och vad drog jag för lärdom? Dels ställde jag ett ultimatum till mig själv, klarar jag inte av och leva sunt efter en tävlingssatsning så ska jag inte hålla på med det här.
Har jag hållt mitt löfte till mig själv? Inte helt…

Redan dagen efter tävlingen förberedde Niro mig på att efter en sån vätsketömning jag genomgick inför tävlingen kommer att påverka min kropp och hur jag än beter mig kommer kroppen dra på sig några kilo vätska för att återfå vätskebalansen som rubbats. Och att jag skulle ha tålamod å ge det några veckor.
För att försöka finna bättre balans och inte ramla in i samma mönster som efter luciapokalen lade Niro upp ett off-season schema som jag klev på redan 2 dagar efter tävlingen. Då hade jag hunnit unna mig lite hotellfrukost, glass, naturgodis och pasta. Jag kände mig rätt nöjd och var taggad på att få hålla en okej sommarform, inte vara hård, men ändå ha lite konturer kvar på kroppen och samtidigt utvecklas på gymmet.

Mycket riktigt försvann de flesta konturerna under ett vätskelager redan efter ett par dagar och jag skulle ljuga om jag sa att jag inte påverkades av detta. Från tydliga abs till en slät mage. Å då va jag ändå förberedd på detta.. Och efter mitt fredagsmys med tacos, godis å glass som jag å min underbara vän Madde och hennes lika goa man Richard planerat i månader svällde jag upp betydligt mkt mer. Efter den kvällen föll jag in i de gamla mönstret jag lovat mig själv att aldrig återgå till, jag "kompenserade" min fredagsmyskväll med att köra flera low day's med minimalt kolhydrats intag och ökad cardio vilket resulterade i trötthet, sämre träningspass och intag av onyttigheter, även om jag inte spårade totalt så hade jag trots allt bestämt mig för att vara strikt och jag hatar att inte följa min plan. Och planen var (och är) att hålla off-season-dietschemat och utöver det ha inplanerade "ätarfönster" vid speciella tillfällen där jag får unna mig vad jag vill. Allt för å hålla det sunt å inte riskera att förstöra ämnesomsättningen genom o hetsäta när magsäcken vant sig vid o få mindre portioner mat 6-7 ggr om dagen i flera månader.

Och det som skrämmer mig mest är att jag, som trots allt alltid haft ett sunt förhållande till mat och träning och stabilt psyke faller in i ett sånt här sjukt mönster. Hur mycket större är inte riskerna att man gör det om man tidigare haft någon typ av ätstörning eller genomgått/genomgår en kris av något slag?
Det jag ville komma till är att jag tror att det är viktigt att man tänker igenom inte bara vad som krävs av en under en sån här diet, utan även efteråt. Å då både kroppsligt och själsligt. Man får bara en kropp och knopp å det gäller o ta hand om dem.

Å med detta vill jag uppmana alla tjejer som genomgått en tävlingsdiet att vara uppmärksamma på sitt eget beteende efteråt. Hjärnspökena är många och om man hamnar i en ond cirkel, bryt den innan det går för långt. Var uppmärksam o ärlig mot dig själv. Hitta glädjen i att ha energi i kroppen och att utveckla fysiken på gymmet. Å med det sagt behöver man inte ligga på en "gris-bulk" eller ett jätteöverskott, ät cleant och unna dig av det goda i livet tillsammans med Måtta. Att stå på scenen o stråla må va bland de goaste känslorna, men grejen är den att en ännu goare känsla infinner sig när man kan kliva upp på scenen nästföljande gång med en utvecklad fysik. Å detta är inte möjligt om man inte vågar släppa föregående tävlingsform.
Å glöm aldrig att du gör detta för Din skull, för att Du brinner för sporten och älskar den här livsstilen. Tappa aldrig dig själv o for god's sake; behåll båda klackarna på jorden.
image

Kort och gott; Be strong girl!

4 Comments

 1. Karin Nygård

  2014/05/22 at 21:13

  Vilken oerhört bra text! Tror det är ett minst lika viktigt ämne att tala om, vägen efter tävling som vägen dit! Jobbet är desamma men åt andra hållet.
  Jag har en fråga till dig som är en stor inspiration för mig och det är lite hur du lagt upp dina kost och träningsscheman? Jag väger idag 50kg till mina 163,5cm och 23år och har svårt att gå upp i vikt och därmed bygga massa i musklerna som är mitt mål. Vart ska jag börja?! Jag vill FRAMÅT 🙂
  Ursäkta om det inte är rätt ställe att fråga om detta eller om du inte vill/får svara..

  • Josefin Lindell

   Josefin Lindell

   2014/05/22 at 21:21

   Tack snälla, kul å höra att det var läsvärt:) Precis som du skriver så blir det praktiskt taget en omvänd diet tillbaka till “normalt” intag 🙂
   Jag är jättedålig på kostupplägg, visst har jag lärt mig en del på vägen, men tar själv hjälp av en coach som skräddarsytt ett kostupplägg till mig som jag följer. Så mitt bästa råd till dig för att få garanterat resultat är att vända dig till en kunnig coach som hjälper dig med detta. Alla kroppar svarar olika så det gäller å ha någon som korrigerar diet å träning på vägens gång:) STORT lycka till! 🙂

 2. Lotten Danemo

  2014/05/24 at 09:35

  Det är som att läsa något jag själv skrivit!! Jättebra skrivet och jag känner verkligrn igen mig… Jag är också glad att provat det en ggn tidigare för det har varit lite lättare denna ggn men jag gick också crazy efter första tävlingarna… Lycka till fina du, älskar din fysik och du ser fantastisk ut!! Stor kram Lotten

  • Josefin Lindell

   Josefin Lindell

   2014/05/24 at 10:05

   Tack snälla! Tror det är ett vanligt förekommande fenomen, man har sån fokus på resan fram tills man äntrar scenen å glömmer helt bort att det är en resa att återgå till “normal vardag”.
   Tack å detsamma Lotten, du har en fantastisk fin fysik å utstrålning! KRAAAM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Josefin Lindell

 • Sockerfri Gulerodskage!

  Aloha! Första jobbdagen på en månad avklarad & det känns gött o vara tillbaka 😀 Kikar bara in lite snabbt här...

  Josefin Lindell2015/10/19
 • Middagstips för pastaälskare!

  Gjorde precis en drömgo pastarätt! 😀 Återigen använde jag mig av lite nyttigare alternativ av råvaror. Så istället för vanlig pasta...

  Josefin Lindell2015/10/16
 • “Life is short, eat dessert first”

  Aloha! Njuter för fullo av mina sista dagar på semestern, känns som att jag varit borta från Blå stjärnan i en...

  Josefin Lindell2015/10/16
 • I’m back!

  Long time no see! Kan inte minnas hur många ggr jag startat mina blogginlägg med just det uttrycket 😛 Men när...

  Josefin Lindell2015/10/15
 • Linnet OCH trosorna ut & in…

  ..that kind of a day! Överskriften sumerar min dag rätt bra! Denna low day har min hjärna verkligen gått på lågvarv!...

  Josefin Lindell2015/08/13
 • Once you see results, it becomes an addiction

  Nu är det ynka 8 veckor kvar till SM & vi har kommit till det stadiet i dieten där man ser...

  Josefin Lindell2015/08/11
 • Oh happy day!

  Lyckades pricka in en solig ledig torsdag!!! 😀 Hunnit ligga ute i solen någon timma, men matklockan ringde o det var...

  Josefin Lindell2015/08/06
 • Låt det bli morgon snart…

  …när man vaknar upp 01:34 å blir besviken över att klocka INTE är mer vet man att det är natten innan...

  Josefin Lindell2015/07/31
 • Summer lovin!

  Ääääntligen lite sol å värme! Denna helgen har jag hunnit med både årets första shorts premiär och solat utomhus i bikini...

  Josefin Lindell2015/06/28