Connect
To Top

Träna Med Straps – När Är Det Bra? När Är Det Dåligt?

Wrist straps är ett populärt tillbehör bland personer som uppskattar att träna tungt. Tillbehöret hjälper oss att träna hårdare med mer vikt i övningar som shrugs, marklyft, hantelrodd samt viktade pullups och chins. Men även om straps är användbart finns både fördelar och nackdelar. När kan det vara bra? När är det mindre bra? Vi förklarar.

352

Vid tung styrketräning som marklyft och chins kan wrist straps vara ett grymt tillbehör som hjälper dig att få ut några repetitioner extra när greppet sviker.

Många coacher och tränare anser att tunga lyft med straps är dåligt för greppstyrkan. Men lika många anser att straps tillåter oss att träna hårdare och mer effektivt, eftersom vi enklare kan lyfta tyngre vikter. Greppstyrkan kan i bästa fall inte bara hänga med i utvecklingen, utan förbättras minst lika mycket. Det finns inte mycket forskning att luta sig tillbaka mot. Att proklamera ”sanningen” är därför inte intressant. Det faller på sin egen orimlighet. Men att jämföra fördelar med nackdelar, och fundera vad som väger tyngst, är relevant.

Belastning på leder och ligamanet är viktigt att titta på när man ifrågasätter tillbehöret. Den kan nämligen vara skadlig. Om du använder ett slags straps som kan spännas åt är det viktigt att du placerar bandet ovanför handleden. Närmare armbågen än handen rentutav. Det gör att bandet spänns åt hårdare utan att det glider ner mot händerna när du lyfter tungt. Om du låter strapsen glida ner medan du drar är risken stor att du stretchar små ligament som spänner vid ett litet ben i handleden till ett annat. Om dessa ligament stretchas för mycket med en tung vikt kan handleden utveckla instabilitet, vilket är sådär bra för styrkan.

Instabiliteten i handleden kan orsaka smärta och leda till allvarliga ledbesvär. Lösningen är att se till att du spänner åt strapsen ovanför handleden inför varje set. Spänn strapsen runt skivstången eller hantlarna efter bästa förmåga. Du kan enkelt lära dig att flytta och spänna strapsen runt skivstången genom att imitera samma rörelse du hade gjort när du kör motorcykel. Vrid handen nedåt. Strapsen kommer då spännas åt och dra åt runt handleder på korrekt plats.

Straps som placeras på korrekt plats kan kännas obekvämt. Du anpassar dig snabbt och blir mer bekvämt när du spänner åt strapsen. Det finns ingen legitim anledning att inte använda straps. Om du använder det korrekt. Lider du av ovanligt svag greppstyrka kan variation vara att föredra. Som att ibland träna utan för att ytterligare belasta greppstyrkan. Undvik problem med handlederna genom att använda strapsen på rätt sätt och lyft tyngre vikter säkert.

Att träna med straps behöver inte utesluta suverän greppstyrka på det sättet. Knepet är att inte använda det vid fel situationer. Att använda straps när man siktar på set med maxlyft eller nytt personbästa kan vara smart. Men att i varje set, varje pass, varje vecka, göra det är troligtvis mindre genomtänkt. Det kan finnas fördelar med att använda straps mer frekvent.

Känner du dig skapligt stark i underarmar och grepp och vill isolera ryggmusklerna maximalt kan tillbehöret bidra till bättre kontakt i latissimus dorsi. Svaret på frågan hur bra eller dåligt det är att träna med straps hänger sålunda på den individuella situationen. För många kan det vara sunt att använda straps och för andra kan det vara mindre bra. Allt handlar om huruvida du behöver det. Mitt generella tips är att göra så många reps du orkar utan straps och spara redskapet till sista repetitionerna – om greppet sviker – när du behöver det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Träning