Connect
To Top

Vad Är Kreatin & Hur Påverkar Det Muskelmassa?

Att kreatin ingår i muskelns energiförsörjning vet man. Kreatin produceras naturligt i levern och finns framför allt i skelettmuskulaturen, men även i hjärtmuskulaturen, nervcellerna och spermierna. Vi får också i oss kreatin när vi äter kött. Av kreatin bildas kreatinfosfat och det behövs indirekt för att ge musklerna energi.

Muskelarbetet får energi från nedbrytningen av ATP (adenosintrifosfat) till ADP (adenosindifosfat). ADP måste hela tiden återladdas med en fosfatgrupp och bli ATP igen. Om det inte återbildas skulle det ATP vi har ifrån början bara räcka till en sekunds muskelarbete. Återbildningen sker framför allt i mitokondrierna, cellernas energiförsörjare, men det tar tid och kräver syre.

När musklerna börjar arbeta behövs det därför i början andra sätt att snabbt få ATP, utan syre (anaerob). Det ena är genom glykolysen, det vill säga anaerob nedbrytning av glukos eller glykogen, det är då mjölksyra bildas. Det andra sättet att snabbt få ATP är med hjälp av kreatinfosfatet.

Kreatin som man köper på burk är framtagit genom kemiska reaktioner och kommer inte från kött och veganer kan därför ta kreatin utan problem om de skulle vilja det. Kreatin är inte klassat som doping även om det har varit förbjudet i vissa länder.

Kreatin har flera effekter på ens prestationsförmåga. Den mest väntade är att man får en liten ökad anaerob uthållighet. Effekten på ens anaeroba uthållighet är en temporär effekt och när du slutar ta kreatin kommer kreatinnivåerna att återgå till basnivåerna och med det följer en sänkning i uthållighet. Under tiden som man har tagit kreatin så har man dock haft en förmåga att utföra extra träning vilket, om du förvaltat det rätt, möjligen bidra till att du även efter supplementeringen presterar bättre. Om inget annat så kommer du att prestera aningen bättre medan du tar tillskottet.

Kreatin har visat sig öka mängden muskelmassa (hypertrofi) hos personer som styrketränar och denna effekt består även när man slutar ta kreatin. Effekten är inte jättestor men utan tvekan betydande. Det är dock oklart hur mycket av det som är verklig muskelmassa och hur mycket är extra vätska som försvinner efter 3-4 veckor utan kreatin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Bygga Muskler