Connect
To Top

Bästa Versionen Av Plankan?

Muskelforskaren Brad Schoenfeld har studerat den populära magövningen.

Plankan har blivit en populär övning, nästan lika vanlig som olika slags crunches och benlyft. En ny studie visar hur du kan få ut mer av denna utmanande bålövning.

Den framstående muskelforskaren Brad Schoenfeld (Phd, CSCS) har med en studie i Sports Biomechanics studerat mätning av muskelaktivering i fyra olika variationer av plankan. Muskelaktivering är ett sätt att mäta hur effektiv en specifik övning kan vara.

Övningen som aktiverade magmusklerna mest var ”long-lever posterior tilt plank”.

Så hur gör man den bästa variationen av plankan? Ställ dig i den traditionella plankpositionen och skjut fram armbågarna under näsan istället för under axlarna.

Hitta rätt position med pelvis (höften) mot sternum (bröstbenet). Håll kroppen så rak som möjligt och kontrahera bålen (spänn magen) i intervaller runt 30-60 sekunder. Upprepa!

Enligt Brad Schoenfeld behövs mer forskning för att fastställa fördelar för prestation, visuella resultat och rehabilitering med plankan, men i vår bok är mer muskelaktivering bättre. Plankan är en bra övning för alla som tränar på gym, oavsett träningserfarenhet och målsättning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Bränna Fett