Connect
To Top

3 Snabba Övningar Som Fixar Din Dåliga Hållning

Atletisk hållning, och bålstabilitet är oerhört viktigt. En atletisk hållning minskar snedbelastning på leder och effektiviserar rörelser. Bålstabilitet ökar kroppskontrollen, balansen, ger en ökad idrottslig kapacitet och minskar risken för bl.a. diskbrock. Ändå är det många tränande som inte tänker på sin hållning.

En atletisk hållning är inte bara estetiskt tilltalande, utan avbelastar leder, ökar rörelseförmågan, förbättrar kroppskontrollen och bålstabiliteten samt skapar bättre förutsättningar då det gäller att utnyttja samtliga kroppsdelar för effektiva rörelsemönster.

En dålig hållning skapar sämre kroppskontroll, svagare muskler, stelare muskler och snedbelastar till exempel nack- och ryggkototor samt höftled. Tyvärr är det så att många personers led- och ryggsmärtor i senare år bottnar i just en dålig kroppshållning.

Här får ni ett par snabba tips på hur du kan förbättra din bålstabilitet och hållning.

Plankan
Inta plankposition.
Stå statiskt 60 sek i “vanlig” planka.
15 sek planka med höger arm utsträckt.
15 sek planka med vänster arm utsträckt.
15 sek planka med höger ben utsträckt.
15 sek planka med vänster ben utsträckt.
15 sek planka med höger arm och vänster ben utsträckt.
15 sek planka med vänster arm och höger ben utsträckt.
30 sek vanlig planka.

Enarmsrodd
En övning som stärker bakre delen av axlarna, skuldrorna, och framför allt den stora ryggmuskeln latissimus dorsi.
3-4 set om 10-12 repetitioner vardera arm. Var noga med att dra upp axeln och skulderbladet i normal position innan du påbörjar dragrörelsen.

Framåtlutande sidolyft
Du tränar axlarna och övre delen av ryggen. Du kan göra övningen sittande eller stående.
3-4 set om 10-12 repetitioner. Luta dig så långt fram det går utan att kröka ländryggen. Gör den kontrollerat så att det blir motstånd hela vägen utan att använda pendelrörelsens kraft. Hantlarna ska inte var tyngre än att du kan göra övningen lugnt och kontrollerat och lyfta hela vägen upp och hålla kvar ett ögonblick i översta läget. Se till att du inte drar axlarna upp mot öronen. I utgångsläget skall du trycka ner axlarna (mot höften) och låta armarna hänga rakt ner, fortsätt sedan pressa axlarna nedåt genom hela rörelsen samtidigt som du pressar ihop skulderbladen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Bygga Muskler