Connect
To Top

Choklad Både Gott Och Nyttigt, Enligt Forskare

Choklad är ett annorlunda livsmedel. Inte bara smakar det gott, och kan avnjutas som ett slags delikatess, det är dessutom ovanligt nyttigt. 10 års forskning har undersökt några av chokladens många hälsofrämjande egenskaper, och sammanfattar i överblicksstudie.

Laura Latham från University of Mississippi Medical Center har genomfört en så kallad review, en sammanfattning vetenskaplig litteratur, över chokladens effekter på hälsan. Choklad, och framför allt mörk sådan, är rikt på ämnen som har en uppsjö biologiska effekter. Bland annat kan choklad lindra inflammationer, bekämpa bakterier, virus, svamp och fria radikaler. Förutom det hjälper choklad till att förebygga hjärtsjukdomar och vissa typer av cancer.

Choklad innehåller två till fyra gånger så mycket flavonoider, ett slags ketonföreningar, som bönor, aprikoser, äpple, grönt te och rött vin. Kombinationen av flavanoider, som har positiva effekter på hälsan, och dess välsmakande karaktär gör livsmedlet unikt i sitt slag. Fördelarna bidrar till ett smakmässigt och hälsomässigt överlägset alternativ som fuskmåltid på ätardagar.

Referenser:
Journal Clinical Hypertension, 13 december 2013

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Kost