Connect
To Top

Knäböj För Tvättbräda?

Som klassiska knäböj inte vore jobbigt nog. Nu har forskare upptäckt ett nytt sätt att göra basövningen ännu jobbigare och taktiken är i det närmaste kaosartad.

Forskare studerade 15 vältränade personer i ett experiment som har publicerats i The Journal of Strength and Conditioning Research. Deltagarna fick köra parallella knäböj med antingen stabil (konventionell) belastning eller mindre stabilt motstånd som gör utförandet mer skakigt. Ordinationen var 10 reps med 60 procent av 1RM – som är max för en repetition.

När försökspersonerna utförde knäböj med mindre stabil belastning noterades större muskelaktivering i bland annat rectus abdominis och obliquerna som utgör bål- och magmuskelaturen. Mer kaos i knäböj kan med andra ord skapa starkare tvättbräda.

Ett enkelt sätt att replikera detta på gymmet är att hänga kettlebells på varje sida av stången med gummiband i bakböj. Kanske ser det lite lustigt och knepigt ut. Men när magrutorna är hårda som sten efter febrilt gnuggande med bland annat knäböj så kommer ingen skratta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Bygga Muskler