Connect
To Top

Recept: Så Gör Du Din Egna Beef Jerky Hemma i Köket

Kött är en bra källa till protein, men desto bättre är protein som är lättillgängligt – som torkat kött. Följ de här stegen för att göra din egna beef jerky hemma i köket.

1, Välj ut en mager bit kött, till exempel entrecote, flankstek, vildsvin, älg eller hjort. Vill du mixa upp det ytterligare ett steg så kan du använda kalkon.

2, Ta bort allt synligt fett, fett får din jerky att bli dålig mycket fortare. Skär ditt kött i tunna remsor, helst så tunna som möjligt, omkring en halv centimeter. Är det svårt så kan du låta köttet vila i frysen omkring 4-5 timmar innan så blir det lättare att skära. Glöm inte att ta bort mer synligt fett medans du skär.

3, Marinera ditt kött. Använd olivolja, vinäger och salt, eller en marinad som du väljer helt själv och låt köttet absorbera marinaden i kylen i 10-24 timmar. Därefter krydda ditt kött med kryddor som du väljer helt själv. Salt & peppar, chili, koriander, kummin, muskot, honung, oregano, lökpulver, paprika, ja endast din fantasi sätter gränserna.

4, Nu är det dags att ta bort all vätska ur köttet. Sätt ugnen på 70 grader, inte lägre värme då det kanske inte dödar eventuella bakterier. Värmen från ugnen ska inte tillaga din jerky, mild hetta hjälper uttorkningsprocessen genom att få fuktigheter att avdunsta.
Lägg din förberedda jerky på ett galler och lägg gallret på en plåt som fångar upp marinaden som kommer droppa från köttet. Låt köttet vara i ugnen minst 1-3 timmar beroende på hur tunna remsor du har och vilken typ av kött du valt. Torkningen kan till och med ta längre tid än så, så kolla ditt kött efter omkring 90 minuter och därefter varje halvtimma.

5, När du är nöjd, ta ut köttet och låt det svalna. Förvara sedan din beef jerky på ett torrt ställ. Du kan till exempel lägga den i en förseglad burk i kylen eller vakumförpackad i frysen. Bör ätas inom 2-3 veckor. Idealiskt så borde jerkyn förvaras vakumförpackad i plast med en syreabsorberare för att förhindra att den blir dålig, men de flesta hem har inte tillgång till sånt.

Lycka till!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Kost