Ansträngda vader - vård och återhämtning

Olika typer av träning kan ibland leda till smärta och obehag i vadmusklerna, särskilt om du inte är van vid att använda dem på det sättet. Nedan går jag igenom några vanliga träningsformer som kan påverka vadmusklerna och vad du kan göra för att lindra problemen.

Träning som kan leda till vadproblem

Löpning

Löpning är en utmärkt träningsform, men den kan också belasta vadmusklerna om du inte har rätt skor eller om du ökar intensiteten för snabbt. Se till att ha ordentligt dämpade löparskor och öka din träningsintensitet gradvis för att undvika överbelastning.

Hoppövningar

Träning som involverar hopp, som boxhopp eller hopprep, kan sätta extra stress på vadmusklerna. Korrekt uppvärmning och stretching före och efter sådana övningar kan hjälpa till att minska risken för smärta och obehag.

Cykling

Cykling är en utmärkt låg-impact-träningsform, men om du inte har rätt cykelinställningar kan cykling orsaka vadsmärta. Se till att din sadel och pedalinställning är korrekta för att undvika överbelastning.

Så lindrar du smärta i vadmusklerna

Om du upplever smärta eller obehag i vadmusklerna efter träning finns det flera åtgärder du kan vidta för att lindra problemet:

Vila och återhämtning

Ge dina vadmusklerna tid att återhämta sig genom att undvika överbelastning och ge dem tid att vila mellan träningspass.

Vadskydd

För att lindra smärta och obehag i vadmusklerna kan du också överväga att använda vadskydd. Vadskydd är elastiska band eller ärmar som ger kompression och stöd till vadmusklerna. De kan hjälpa till att förbättra blodcirkulationen och minska svullnad och smärta. Du hittar de bästa vadskydden hos bästaprodukterna.com.

Stretching

Regelbunden stretching av vadmusklerna kan bidra till att öka flexibiliteten och minska risken för stelhet och smärta. Massage med foamroller kan också vara till stor hjälp.

Isbehandling

Applicera is på de drabbade områdena i 15-20 minuter flera gånger om dagen för att minska svullnad och lindra smärta.

15 Sep 2023