Att träna på gym när du sitter i rullstol

Om du sitter i rullstol och vill träna på gym, så är detta ofta inget problem. Visst kan det vara så att ditt lokala gym inte är lika bra anpassat som på ett rehab center, men det går ofta att lösa. Om du har en personlig assistent, läs mer, så kan du ta honom eller henne till hjälp!

På gymmet är många maskiner ändå anpassade för att sitta ner i och om du bara ber råd från läkare samt tar hjälp av gymmets personal, så går det ofta att justera så det går använda dem även med en rullstol.

Träna på rätt sätt

Det är inte fel att träna ett par gånger per vecka, så länge du har god hälsa. Det gäller alla, även de som inte sitter i rullstol. Du som sitter i rullstol kan lägga mer fokus på att träna vissa av dina muskler. Ryggmusklerna är bra att arbeta med, då du ändå ofta använder dina bröstmuskler och axelmuskler för att driva din rullstol framåt. Du kan av det få spända muskler och då är det bra att motverka det genom att bygga upp ryggens muskler.

Se även till att göra dina muskler runt axlar och bröst starkare. Det kan göras med hjälp av gummiband eller träningsband. 

Hitta gärna en PT som kan hjälpa dig med att ta fram ett bra träningsprogram som är anpassat efter dig och vad du klarar av att göra. 

10 Sep 2021