Även sömn är viktigt för din träning

Sömn och träning? Att träning är bra för oss, det vet ju de allra flesta. Vi vet även att god sömn är så att säga A och O för att man ska må bra. Men hur hör träning och sömn ihop?

Sömn är viktigt för att få en bra träning och bra träning gör att du sover bra. Om du sover dåligt så får inte kroppen den återhämtning den behöver. Det är viktigt ha en bekväm säng med bäddmadrass du trivs i. Stress är ofta kopplat till sömnbrist, och med stress utsöndras hormoner, som kan bryta ner muskelproduktionen. Forskning visar att när du sover för lite försämras din uthållighet och koncentrationsförmåga medan din maxpuls sjunker och din prestation överlag blir sämre. 

Viktigt träna för att sova bra

Det är ju så att motion är viktig för din sömn. Du måste dock välja rätt träningsform, som passar dig samt att träna på rätt tid av dygnet. Vissa tider ska du ligga på din sköna bäddmadrass i sängen, andra tider kan du träna. Trönar du på fel tid på dygnet så går den goda effekten av att träna bort. Våra kroppar styrs av en inre, biologisk dygnsklocka vilken har en naturlig rytm och följer olika toppar under din dag. Den styr även hur bra vi sover, när vi väl sover. Så se till att träna rätt och sova rätt så kommer dessa båda att påverka varandra på ett positivt sätt.

31 May 2018