Frågor och svar kring proteinpulver

För de allra flesta så räcker det gott med nyttiga, proteinrika råvaror än att ta proteinpulver. Dock kan detta tillskott vara bra för dig som tränar eller som behöver ha ett extra tillskott att protein. Nedan ska jag sammanställa lite vanliga frågor och svar kring just proteinpulver.

Vad är proteinpulver?

Det hörs på namnet vad det är, det är helt enkelt proteiner i pulverform. Idag finns det flera typer av proteinpulver – såväl animaliska som vegetabiliska. Sedan finns det även ofta i olika smaker samt att det finns proteintillskott i form av proteindryck och barer.

Vilken effekt har proteinpulver?

Proteiner kallas ofta för kroppens byggstenar. Protein är bra för att bygga upp och reparera vävnad och organ, särskilt muskler. De deltar även  bildandet av dina hormoner, enzym och ditt immunförsvar. De ger samtidigt bra mättnadskänsla.

Är det nödvändigt att äta/dricka proteinpulver?

För de flesta, så är det inte nödvändigt att använda sig av proteinpulver . Du som tränar hårt kan dock behöva öka proteinintaget och det kan då vara svårt att få i sig tillräckligt via kosten. Även äldre personer kan ha nytta av proteinpulver, eftersom att man med åldern tappar muskelmassa. 

Hur använder jag proteinpulver?

Det enklaste sättet för att du ska få i dig ditt proteinpulver är att du gör en shake av det genom attt blanda det med  vatten eller mjölk och dricka det. Du kan även använda det i en moothie, på din gröt eller i din pannkakssmet.

15 Feb 2023