Kan man träna på en elcykel?

Så fort någon pratar om elcyklar så är det en del av de på gymmet som drar öronen åt sig och menar att det är ett fordon som är till för de som är lata eller har fysiska problem. Struntprat säger jag! En elcykel är ett perfekt fordon för alla som vill cykla och självklart går det att använda en elcykel när man vill träna. 

Även om man oftast ser vanliga city-cyklar som elcyklar så finns det faktiskt de som är gjorda för mer tuffa tag. Det finns till exempel mountainbikes med elmotor på och det är inget för den late! Det ger bra träning för både bål, rygg och ben även om man kan ta hjälp av motorn vid olika svåra passager. 

När ska man använda motorn?

Det fina med en elcykel är att det går att få hjälp när man cyklar. Använder man en vanlig mountainbike så får man helt enkelt kliva av och gå om det blir för tufft medan en elcykel kan ge det lilla extra man behöver, just när man behöver det. 

En nackdel med elcykeln jämfört med en vanlig cykel är att den blir lite tyngre. Batterierna väger en del och även motorn. En annan baksida är att den måste laddas. Det behövs inte med en vanlig cykel. I övrigt är det faktiskt bara fördelar och det gäller både de cyklar man har i stan och de man har i skogen. Så vill du ha en elcykel, lyssna inte på nej-sägarna! 

29 Aug 2021