Myter kring kost och träning

Det finns grymt många olika påstående och myter kring träning och kost. Mycket av det som sägs är fel, men många fortsätter att framföra dem som sanniongar. Här tänkte jag ta upp några påstående kring träning och kost där allting pekar mot att de är fel men många fortsätter ändå att framföra dem som sanningar.

En sak många säger är att sötningsmedel är sämre eller lika dåligt som socker. Men det finns inga belägg för detta.  I alla studier där man jämför sötningsmedel med socker så blir utfallet bättre med sötningsmedel i stället för socker. Det gäller både när det gäller dryck och livsmedel. Sedan kan man ju ifrågasätta hur bra det är att alltid äta sötningsmedel så att säga.

Är det bara elitidrottare som kan ha nytta av kosttillskott?

Ett vanligt argument är att det bara är elitidrottare som har nytta av kosttillskott. Kosttillskott är ett tillskott till kosten, det hörs ju på namnet. Det är bra att äta en viktig kost, men många har svårt att få i sig alla ämnen de behöver. Det gör att det är faktiskt bra för i stort sett alla med olika kosttillskott. Klicka här för att läsa mer om tillskott. 

Andra myter

Bland andra myter som florerar är att barn som styrketränar de stannar i växten. Dock är det inte heller motbevisat så sätt. Alla varningar som har florerat om att barn riskerar att stanna i växten är dock baserade på ingenting. En annan myt är att styrketräning inte är någonting för konditionsidrottare. Det stämmer inte för det är faktiskt något som kan hjälpa dem förbättra prestationen.

26 Aug 2022