Sanningen bakom sex styrketräningsmyter

Idag går vi igenom sex myter kring styrketräning.

Myt: Styrketräning gör dig stor och tung.

Fakta: För de flesta människor, särskilt kvinnor, är det motsatta sant. Styrketräning hjälper dig att bränna kalorier, tappa fett och utveckla muskler. Detta kommer att hjälpa dig att se smalare ut. Och musklerna du bygger kommer att fortsätta att öka din ämnesomsättning.

Myt: Styrketräning gör dig mindre flexibel.

Fakta: Genom att använda ett fullt rörelseomfång när du utför styrketräningsövningar kan du förbättra flexibiliteten.

Tänk på rörligheten som krävs för att göra en squat, till exempel.

För att utföra en ordentlig knäböj på fullt djup måste du ha god flexibilitet i höfter, knä och fotleder-

Myt: För att börja styrketräna måste du tillhöra ett gym eller köpa dyr utrustning.

Fakta: Ett gymmedlemskap eller en uppsättning vikter är inte avgörande för styrketräning. Att använda din egen kroppsvikt för armhävningar och plankor kan hjälpa dig att bygga upp överkroppens styrka. Knäböj, utfall och andra enkla övningar kan göra din underkropp starkare. 

Myt: Styrketräning är dåligt för dina leder.

Fakta. Styrketräning kan faktiskt hjälpa dig att förebygga skador. Enligt American Journal of Sports Medicine är det färre skador vid styrketräning än i andra sporter. Det beror på att styrketräning stärker musklerna och ökar flexibiliteten – faktorer som kan hålla dig skadefri. Detta är extra viktigt när du åldras och din kroppssammansättning förändras.

Myt: Konditionsträning bränner mer fett än styrketräning.

Fakta: Styrketräning ökar din ämnesomsättning eftersom det tar mer energi, eller kalorier, för att behålla muskler än det gör för att behålla fett. Men det betyder inte att du ska överge aeroba övningar som löpning eller cykling. Faktum är att det bästa sättet att bränna fett och gå ner i vikt är att kombinera de två metoderna med högintensiv intervallträning.

Myt. Det är inte för mig.

Fakta: Styrketräning är för alla. Träningar kan modifieras så att alla, oavsett träningserfarenhet eller nivå, kan göra dem.

28 Apr 2023